Jacob Kirkegaard Black Metal Square Exhibition in Copenhagen, Denmark

mAtter release artist Jacob Kirkegaard new exhibition at Galleri Tom Christoffersen

Opening: Friday 18.01. 2019 5-7 pm Duration: 18.01. – 26.01. 2019

ImageGen-1.jpg

*English below

Galleri Tom Christoffersen udstiller Jacob Kirkegaards installation Black Metal Square # 1. Værket består af en frithængende sort metalplade (100x100x0.1 cm), hvis naturlige vibrationer forstærkes og reflekteres tilbage i pladen i et konstant tilbagespil. Denne form for subtile energispejling afslører metalpladens resonanstoner. Kirkegaard har skabt Black Metal Square # 1 i 2015 med inspiration fra Kazimir Malevichs maleri Black Square fra 1915 samt astronomen Robert Fludds tegning af en sort firkant fra 1617-21 med teksten ’Et sic in infinitum’ (Og således i al evighed).

Jacob Kirkegaards værker udforsker måder, hvorpå umiddelbart ubemærkede, utilgængelige eller komplekse aspekter af tilværelsen kan lydliggøres, visualiseres og materialiseres. Hans lydværker har behandlet temaer som radioaktivitet i Tjernobyl og Fukushima, smeltende is i Arktis, grænsemure i Palæstina, og toner genereret fra øret. For tiden arbejder Kirkegaard på to projekter hhv. med fokus på lyden af menneskeskabt affald og på dødens lydlige aspekter. Med sin særegne alkymistiske tilgang, og på baggrund af omfattende research, portrætteres komplekse fænomener og aktuelle tilstande igennem komposition, installation, video og foto, som ikke nødvendigvis giver svar, men i stedet skaber rum for refleksion. I Black Metal Square bearbejder Kirkegaard den sorte firkant som visuelt ikon og koncept for intetheden.

Jacob Kirkegaard (f.1975) er uddannet fra Academy of Media Arts i Köln (DE) i 2006. Hans værker er udgivet på pladeselskaber som Important Records (USA), Touch (UK), mAtter (JP) og Posh Isolation (DK). Kirkegaard har fremført og udstillet sine værker på museer, festivaller og konferencer verden over, bl.a MoMA, Issue Project Room, The Menil Collection, Rothko Chapel, Museum of Jurassic Technology og Stanford University (USA), Transmediale, KW og SCHIRN Kunsthalle (DE), Mori Art Museum, Aichi Triennale og Super Deluxe (JP), Sydney Biennalen (AUS) samt på ARoS, Museet for Samtidskunst og Louisiana Museum for Moderne Kunst (DK). Kirkegaard er medlem af lydkollektivet freq_out, etableret af CM von Hausswolff. I 2016 var Kirkegaard sound-artist-in-residence på University of Oxford, UK.
_
Galleri Tom Christoffersen exhibits the installation Black Metal Square # 1 by Jacob Kirkegaard. The art- work consists of a freely hanging black metal plate (100x100x0.1 cm). Its natural vibrations are enhanced and reflected back onto the plate in a constant replay. This type of subtle energy reflection reveals the res- onance of the metal plate both visually as well as sonically. In 2015, Kirkegaard created Black Metal Square # 1 with inspiration from Kazimir Malevich’s painting Black Square from 1915 and the astronomer Robert Fludd’s drawing of a black square from 1617-21 with the text ‘Et sic in infinitum’ (And thus in all eternity).

The sound art of Jacob Kirkegaard explore ways to reflect on immediate complex, unnoticed or unap- proachable aspects of the human condition or civilisation. His works have treated themes such as radio activity in Chernobyl and Fukushima, melting ice in the Arctic, border walls in Palestine and tones generat- ed from the actual human ear. Currently Jacob Kirkegaard works on two projects, one on the sound of global waste and waste management. The other on sound environments related to the immediate human post mortem. With his peculiar alchemist approach and extensive research, complex phenomena and cur- rent conditions are portrayed through composition, installation, video and photography. Rather than provid- ing answers, his portrayals create spaces for reflexion. In Black Metal Square, Kirkegaard processes the black square as a visual icon and concept for nothingness.

Jacob Kirkegaard (b.1975) received his MA at the Academy of Media Arts in Köln (DE) in 2006. His sound work is released on record labels such as Important Records (US), Touch (UK), mAtter (JP) and Posh Isolation (DK). Kirkegaard has performed and exhibited his work at museums, festivals and concerts world wide including MoMA, Issue Project Room, The Menil Collection, Rothko Chapel, Museum of Jurassic Technology and Stanford University (US), Transmediale, KW and SCHIRN Kunsthalle (DE), Mori Art Museum, Aichi Triennale and Super Deluxe (JP), The Sydney Biennale (AUS) and at ARoS, The Museum of Contempo- rary Art and Louisiana Museum of Modern Art (DK). Kirkegaard is a member of the sound collective freq_out, established by CM von Hauswolff. In 2016, Kirkegaard was sound-artist-in-residence at University of Oxford, UK.


Jacob’s released from mAtter

Sabulation page is here

https://www.matter.jp/work/#/matter013/

main01.jpg

CAT NO : MATTER013

FORMAT : DVD, Book and Photo Card

DVD: 30:31 minutes

Format: PAL

Region Code: All

Book: 56pages 

Photo Card: Size A5/ 148 x 210mm

All sound, video and photos by Jacob Kirkegaard

RELEASE DATE : 2016 Jun. 26

EDITION : 300

PRICE : 3,900yen (including Tax)

Attention : if your country of DVD format NTSC..

Mac and/or Windows PC can play and watch without Format PAL or NTSC , And If you have the dual format DVD Player(NTSC and PAL).

*本商品はインスタレーション作品のオリジナルデータを元にプレスされている為、マスターデータの都合上、日本国内はNTSC規格の為、通常のDVDプレイヤー(NTSC)での再生はできません。 MACまたはWindows PCに付属するDVDプレイヤー、またお使いのDVDプレイヤーがNTSC/PAL両対応であれば再生可能です。